Afvallen door calorieën te tellen

Afvallen is voor veel mensen een groot doel. Zeker afvallen zonder sportschool. Het kan soms lastig zijn om te bepalen hoe je dit het beste kunt doen, want er zijn zoveel verschillende manieren en methodes die worden gepromoot. Eén van de meest effectieve manieren om af te vallen is door te letten op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. In deze blog leg ik uit waarom dit zo effectief is en hoe je dit kunt aanpakken. Meer hierover weten, op een lifestyle blog wordt hier vaak veel over geschreven.

Waarom calorieën tellen?

Het tellen van calorieën is een veelgebruikte methode om af te vallen, omdat het simpelweg werkt. Afvallen draait namelijk om het creëren van een calorieëntekort. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zodat je lichaam vet gaat verbranden als energiebron. Om dit tekort te creëren, is het dus belangrijk om te weten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt en hoeveel je daarvan binnenkrijgt.

Hoeveel calorieën heb je nodig?

De hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en mate van lichamelijke activiteit. Er zijn online diverse tools beschikbaar waarmee je je dagelijkse caloriebehoefte kunt berekenen. Een veelgebruikte formule is de Harris-Benedict formule, die je dagelijkse caloriebehoefte berekent op basis van je ruststofwisseling (het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt in rust) en je activiteitsniveau.

Hoeveel calorieën moet je minder eten?

Om af te vallen is het belangrijk dat je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Het is niet aan te raden om te snel af te vallen, want dat kan nadelige effecten hebben op je gezondheid en bovendien is het lastiger om het vol te houden. Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks 500 tot 1000 calorieën minder te eten dan je dagelijkse caloriebehoefte. Dit leidt tot een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kilo per week.

Hoe kun je calorieën tellen?

Om te weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt, is het belangrijk om etiketten te lezen en je maaltijden en snacks bij te houden in een calorisch logboek of app. Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je gemakkelijk je calorieën kunt bijhouden, zoals MyFitnessPal en FatSecret. Door je calorie-inname bij te houden, krijg je meer inzicht in wat je eet en kun je beter bepalen waar je op kunt besparen.

Welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden?

Als je calorieën telt, is het belangrijk om bewust te zijn van welke voedingsmiddelen veel calorieën bevatten. Dit zijn vaak voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en/of suiker, zoals fastfood, gebak, chocolade, chips en frisdrank. Maar ook brood kan hard gaan. Door deze voedingsmiddelen te vermijden of te minderen, krijg je al snel minder calorieën binnen. ’s Ochtends een plakje minder van dat hemels brood, scheelt al veel.