Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn

Het drinken van een heerlijk glas witte wijn kan een aangename ervaring zijn, maar er is niets erger dan een onaangename geur die de smaakervaring bederft. Een van de meest vervelende geuren die in witte wijn kan voorkomen is de geur van kattenpis. Je zal denken: waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn? Hieronder zullen we dit mysterie ontrafelen.

natuurlijk voorkomend aroma

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de geur van kattenpis in witte wijn geen teken is van slechte kwaliteit. In feite is het mogelijk dat zelfs de duurste flessen witte wijn soms deze geur hebben. Dit komt omdat de geur van kattenpis een natuurlijk voorkomend aroma is in sommige druivenrassen, zoals Sauvignon Blanc.

Het aroma van kattenpis wordt veroorzaakt door een verbinding die bekend staat als methoxypyrazine. Deze verbinding komt van nature voor in druiven en wordt tijdens de fermentatie omgezet in andere verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de smaak en het aroma van de wijn. In sommige druivenrassen, zoals Sauvignon Blanc, kan het methoxypyrazine-niveau echter hoger zijn dan in andere rassen, waardoor de wijn een sterkere geur van kattenpis kan krijgen.

Rijp oogsten

De aanwezigheid van kattenpisaroma kan ook worden beïnvloed door de manier waarop de druiven worden geteeld en geoogst. Bijvoorbeeld, als de druiven te rijp worden geoogst, kan het gehalte aan methoxypyrazine toenemen. Daarom is het belangrijk dat wijnmakers de druiven zorgvuldig selecteren en oogsten om de kwaliteit van de wijn te waarborgen.

Plukken voor rijp

Er zijn verschillende manieren waarop wijnmakers kunnen proberen de geur van kattenpis in hun wijnen te verminderen. Eén methode is om de druiven te plukken voordat ze volledig rijp zijn, omdat de methoxypyrazine niveaus hoger zijn wanneer de druiven volledig rijp zijn. Wijnmakers kunnen ook kiezen voor een koele gistingstemperatuur, omdat dit de vorming van methoxypyrazines kan verminderen.

Geen teken dat het slecht is

Tot slot is het belangrijk om te weten dat de geur van kattenpis niet altijd een negatief effect heeft op de kwaliteit van de wijn. Sommige wijnliefhebbers genieten van de aroma’s van kattenpis in hun wijn, omdat het een bepaalde complexiteit en karakter toevoegt. Bovendien, omdat het kattenpisaroma van nature voorkomt in sommige druivenrassen, kan het een teken zijn van de authenticiteit en terroir van de wijn.

Dus, als je witte wijn ruikt die sterk naar kattenpis ruikt, hoef je je geen zorgen te maken dat het een teken is van slechte kwaliteit. In plaats daarvan kan het gewoon een kenmerk zijn van de druivensoort of de manier waarop de wijn is geproduceerd.