Van wegwerp koffiebekers naar herbruikbaar

Stel je voor, je komt ‘s ochtends op kantoor aan, grijpt een hete mok koffie en gaat zitten om de dag te beginnen. Maar wacht even, die mok is anders. Het is geen wegwerpbeker die na één gebruik in de prullenbak belandt. Nee, dit is een hoogwaardige, herbruikbare mok die je keer op keer kunt gebruiken, zonder een spoor van onnodig afval achter te laten. Vanaf 1 januari 2024 is dit het nieuwe beeld op kantoren door heel Europa, dankzij nieuwe wetgeving die het gebruik van wegwerp koffiebekers verbiedt. Maar welke opties zijn er dan? En hoe kies je de beste voor jouw kantoor?

De toekomst van koffie op kantoor

De tijd van wegwerpbekers is voorbij. Je kent de twee voor de hand liggende opties al: koffiebekers van keramiek, zoals porselein, of van kunststof, zoals polypropyleen (PP). Deze herbruikbare alternatieven bieden een duurzamere oplossing voor de lange termijn en zijn al een betere keuze na slechts 20 keer hergebruik. Daarbij komt nog eens dat de keuzemogelijkheden binnen deze materialen vrijwel eindeloos zijn, variërend in prijs, vorm, stapelbaarheid, inhoudsmaat en kleur.

De invloed van de Europese SUP wetgeving

De Europese Single-Use Plastics (SUP) richtlijn heeft het toneel voor deze veranderingen opgezet. Sinds 3 juli 2021 hebben alle Europese landen maatregelen genomen om de impact van de 10 meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Na het verbieden van plastic rietjes, bestek en roerstaafjes, ligt de focus nu op het terugdringen van het gebruik van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen en is de sup wetgeving koffiebekers gekomen.

Consequenties SUP wetgeving voor bedrijven en kantoren

De impact van deze verandering is significant voor bedrijven en kantoren. Voor eten en drinken op locatie, zoals op kantoor, is de verplichting vanaf 2024 om een herbruikbare koffiemok te gebruiken. Dit kan een afwasbare koffiemok zijn, bijvoorbeeld van keramiek, of een kunststof variant. Indien noodzakelijk kunnen bedrijven ervoor kiezen om sommige plastic wegwerpbekers te blijven gebruiken, maar dan moet 75% tot 90% van die producten worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Dit kan gerealiseerd worden door middel van een retoursysteem, waarmee materialen kunnen worden hergebruikt om nieuwe bekers en bakjes te maken.

Alternatieven voor kartonnen koffiebekers

Nu we de veranderingen kennen die op ons afkomen, is de vraag: wat zijn de praktische alternatieven? Twee mogelijkheden springen eruit: hardplastic (kunststof) koffiebekers die minimaal 500 keer mee kunnen gaan, of keramiek (porselein) mokken of koffiebekers met een gemiddelde levensduur van ongeveer 5.000 keer. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om deze zorgvuldig te overwegen bij de keuze voor de toekomst van koffie op jouw kantoor. Laten we deze opties eens nader bekijken.

Kunststof koffiebekers

Voordelen:

 • Meestal goedkoper dan keramiek of porselein.
 • Minder breekbaar (blijft heel bij vallen of stoten).
 • Over het algemeen is de CO2e impact bij productie lager dan bij keramiek/porselein.
 • Voelt minder zwaar.
 • Veel uitvoeringen mogelijk als coffee to go beker.

Nadelen:

 • Droogt meestal niet goed in de vaatwasmachine.
 • Lichte kunststof bekers kunnen omvallen in de vaatwasmachine.
 • Geurtjes en vlekken kunnen achterblijven omdat kunststof poreuzer is dan porselein.
 • De levensduur van kunststof is soms korter dan porselein, bijvoorbeeld door verkleuring en vervorming.

Keramiek koffiebekers

Voordelen:

 • Voelt luxer aan dan plastic.
 • Vanwege de harde glazuurlaag blijven geen resten en geurtjes achter.
 • Droogt goed in een standaard spoelprogramma van de vaatwasmachine.
 • Met keramische inkt bedrukt zal een logo tot 100.000 keer mooi blijven.
 • Goed te combineren met luxe kop en schotels (voor gasten of directie).

Nadelen:

 • Breekbaar (of kies voor hoogwaardig porselein/fine bone china).
 • De productie van mokken van keramiek kost meer energie dan kunststof, daarmee ligt de CO2e footprint vaak net iets hoger.
 • Het prijsniveau ligt gemiddeld net iets hoger dan bij kunststof.

Het belang van herbruikbare koffiemokken

Wat je ook kiest, het overstappen naar herbruikbare koffiemokken is niet alleen een kwestie van naleving van de wet, maar ook een kans om een positieve impact te hebben op het milieu. Het kiezen van herbruikbare koffiemokken vermindert de afvalproductie aanzienlijk, en elke kleine actie draagt bij aan het grotere doel van het verminderen van onze milieubelasting.

Daarbij komt nog dat herbruikbare mokken de potentie hebben om de koffie-ervaring op kantoor te verbeteren. Denk aan het gevoel van een keramieken mok in je handen, de warmte die het vasthoudt, en de smaak van de koffie die niet wordt beïnvloed door de smaak van plastic of karton. Of de lichtheid en duurzaamheid van een kunststof mok die keer op keer kan worden gebruikt zonder te breken of te vervormen.

Waar te beginnen?

Een overstap als deze kan ontmoedigend zijn, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Een goede eerste stap is het in kaart brengen van je huidige koffieconsumptie en het kiezen van de juiste maat mokken voor jouw kantoor. Daarna kun je verschillende opties van keramiek en kunststof naast elkaar leggen en de beste keuze maken op basis van prijs, esthetiek, duurzaamheid en milieubelasting.

Bovendien zijn er bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leveren van hoogwaardige herbruikbare koffiemokken en die je kunnen helpen bij deze transitie. Veel van hen hebben een ruim assortiment aan zowel bedrukte als onbedrukte mokken tegen een scherpe prijs, en de meeste zijn ruim op voorraad en nog leverbaar voor het einde van dit jaar (2023). Zij kunnen je begeleiden bij de keuze en helpen om de overgang naar herbruikbare mokken zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat deze verandering niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de koffie-ervaring op jouw kantoor. Dus ga er voor, omarm de toekomst en maak van je volgende kopje koffie een duurzamere ervaring.