Het belang van breedte verlichting op je aanhanger

Zorg voor veiligheid op de weg

Als je met een aanhanger rijdt, wil je ervoor zorgen dat deze goed zichtbaar is op de weg. Niets is zo belangrijk als veiligheid op de weg, het gaat niet alleen om jouw eigen veiligheid, maar ook om die van andere weggebruikers. Om die reden is het van essentieel belang om jouw aanhanger te voorzien van de juiste verlichting. Zo kun je met een gerust hart de weg op en draag je bij aan een veiligere omgeving voor iedereen. Een van de soorten verlichting die je nodig hebt, is breedte verlichting.

Wat is breedte verlichting?

Breedte verlichting is een soort markeringsverlichting die de breedte van je aanhanger aangeeft. Het bestaat uit lampen die aan de zijkanten of voorkant van je aanhanger zijn bevestigd en wit of oranje licht geven. Vooral bij bredere aanhangers, trailers, vrachtwagens of (landbouw)voertuigen is deze breedte verlichting onmisbaar. Het is in veel gevallen zelfs wettelijk verplicht.

Wanneer heb ik breedte verlichting nodig?

Als je aanhanger breder is dan 1,60 meter, is breedte verlichting wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor andere voertuigen die breder zijn dan 1,60 meter, zoals trailers, vrachtwagens en (landbouw)voertuigen. De breedtelampen moeten dan op de uiterste hoeken van het voertuig worden geplaatst en mogen niet meer dan 40 cm uitsteken. Als je aanhanger minder dan 1,60 meter breed is, hoef je geen breedtelampen te hebben, maar wel reflectoren die de breedte aanduiden.

Hoe kies ik de juiste breedte verlichting voor een aanhanger?

Als je op zoek bent naar nieuwe of vervangende breedtelampen voor je aanhanger, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste moet je letten op de kleur van het licht: wit of oranje. Wit licht mag alleen aan de voorkant van het voertuig worden gebruikt en oranje licht mag zowel aan de voorkant als aan de zijkant worden gebruikt. Ten tweede moet je letten op het formaat en de vorm van de lamp: rond of rechthoekig. De keuze hierin is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte op jouw aanhanger, ten derde moet je letten op het type lamp: LED of gloeilamp. LED lampen hebben veel voordelen ten opzichte van gloeilampen: ze zijn zuiniger in energiegebruik, trilbestendig, feller en hebben een langere levensduur.

Waar kan ik breedte verlichting voor een aanhanger kopen?

Als je nieuwe of vervangende breedtelampen nodig hebt voor je aanhanger, kun je deze online bestellen bij Aanhangeronderdelenshop.nl. Deze webshop heeft een groot assortiment LED-verlichting voor alle soorten aanhangwagens en trailers. Je kunt kiezen uit verschillende merken, kleuren, formaten en vormen van LED-breedtelampen. Bovendien kun je bij de Aanhangeronderdelenshop terecht voor deskundig advies en service en profiteer je ook van snelle levering en gratis verzending.